Explicațiile fostului ministru al Sănătății pentru diferența de morți de COVID-19 pe care a invocat-o la conferința de presă

Vlad Voiculescu a afirmat, vineri seară, la Digi24, că nu are dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor. Întrebat despre câte mii de cazuri este vorba, fostul ministrul al Sănătății a răspuns că deocamdată nu se știe.

Explicațiile fostului ministru al Sănătății pentru diferența de morți de COVID-19 pe care a invocat-o la conferința de presă

Voiculescu a explicat că morții se raporteaza prin intermediul a două platforme diferite, de către instituții diferite și că a sesizat că sunt discrepanțe în acest sens, fără să poată oferi dovezi. 

"O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă", a declarat ministrul demis. 

Cele două platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne, respectiv a INSP și Ministerului Sănătății.

Vlad Voiculescu spune că nu are dovezi: "Datele nu sunt certe"

"Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24. 

"Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Vlad Voiculescu a declarant, vineri dimineață, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe între decesele raportate şi cele reale.

“Avem un ministru interimar al Sănătăţii care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să-l rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim-ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a afirmat Voiculescu.