Efectele Brexit - Românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul

Românii vor mai putea călători în Marea Britanie doar cu cartea de identitate până pe 30 septembrie 2021, aminteşte Ambasada României la Londra, într-o postare făcută pe Facebook.

Efectele Brexit - Românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul

În schimb, românii care au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până în ultima zi a anului 2025.

Începând cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Regatul Unit cu scopul de a se stabili, a munci sau a studia se schimbă pentru toţi cetăţenii străini, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că:

  • are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office;
  • salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline);
  • poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se adresează turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care la 31 decembrie 2020 erau deja stabiliţi în Regatul Unit şi care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED.

Pașaportul, obligatoriu de la 1 octombrie 2021

Potrivit site-ului guvernului britanic, până la 1 octombrie 2021 cetăţenii Uniunii Europene, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei pot intra în Regatul Unit cu paşaport sau document naţional de identitate la fel ca în prezent.

Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit. Totuşi, cetăţenii UE, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de înregistrare a cetăţenilor UE şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră), vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naţionale de identitate cel puţin până la 31 decembrie 2025.