Dragoș Damian: Reformele sistemului de pensii au doar menirea de a colecta mai mulți bani la buget, românii mor înainte de a ieși la pensie

Într-un comentariu pentru Ziarul Financiar, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, atrage atenția asupra reforma sistemului de pensii cuprins în PNRR. Dragoș Damian susține că speranța de viață în România a unui copil născut astăzi este de sub 75 de ani, iar speranța de viață activă, sănătoasa, este de sub 65 de ani, iar a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani, care încă sunt în câmpul muncii, este mult mai redusă.

Dragoș Damian: Reformele sistemului de pensii au doar menirea de a colecta mai mulți bani la buget, românii mor înainte de a ieși la pensie

Dragoș Damian spune că are un motiv foarte serios pentru care nu vede rostul PNRR-ului, care cuprinde și reforma sistemului de pensii și face un comentariu medical.

”Speranța de viață în România a unui copil născut astăzi (atentie la nuanță, astăzi!) este de sub 75 de ani, iar speranța de viață activă, sănătoasă, este de sub 65 de ani. Speranța de viața a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani, care încă sunt în câmpul muncii, este mult mai redusă. Astfel încât, cu vârsta de pensionare de astăzi, mai mult ca sigur că “decreteii” nu vor prinde prea mulți ani de pensie, iar cei care au peste 40 de ani acum și contempleaza o varstă de pensionare de 70 de ani, vor păți la fel. Multumiti sistemului sanitar”, spune Dragoș Damian, în Ziarul Financiar.

”Așadar, stimați comentatori, contribuția la pensii, chiar dacă sistemul se dorește a fi reformat, nu sunt bani pentru bătranete – cel puțin nu a românilor de 40-50-60 de ani care vor muri înainte de a ajunge la pensie – ci bani pentru ca România să-și plăteasca împrumuturile și deficitele, la care se vor adăuga acum și împrumuturile din PNRR. Mișcările prin piloni, dispariția pensionarii anticipate, interzicerea cumulului sau dispariția pensiilor speciale, chiar daca corectează inechități, au doar menirea de a colecta mai mulți bani.”

Și dacă nu ajung banii din pensii, vor crește impozitele pe proprietăți, pe venituri, profituri, etc. Urmăriți cu atenție, abunda deja ideile privind creșterea impozitului de proprietăți și clădiri, arată Dragoș Damian.

Planul Național de Redresare și Reziliență, care conține 1.203 pagini, a fost publicat miercuri, 2 iunie, pe site-ul Guvernului.

Libertatea, Ziarul Financiar