Dispariția sporurilor anunțata de ministrul Muncii îi aduce pe angajații MAI în situații absurde - Veniturile polițiștilor pot ajunge sub salariul minim

Dispariția sporurilor anunțată de ministrul Raluca Turcan îi va aduce pe angajații MAI într-o situație absurdă. Astfel, dacă s-ar păstra doar sporurile de noapte și de activitate operativă, polițiștii vor ajunge să aibă un venit mai mic chiar decât salariul minim. Sindicaliștii de la Europol atrag atenția Ministerului Muncii că sporurile polițiștilor reprezintă peste 200% din salariu.

Dispariția sporurilor anunțata de ministrul Muncii îi aduce pe angajații MAI în situații absurde - Veniturile polițiștilor pot ajunge sub salariul minim

Salariul de bază al unui agent de poliție este, la ora actuală, doar 600 de lei, la care se adaugă alte componente, inclusiv sporuri, a declarat pentru Național Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

”Prima discuție a fost că Legea Salarizării creează discriminări în rândul bugetarilor. Asta ne-a spus doamna Turcan, la începutul anului, care a anunțat că va veni cu o altă lege care să fie echitabilă. În realitate, sub acest pretext, intenția era de tăiere a sporurilor. În MAI, salariul de bază al unui polițist este de aproximativ 600 de lei, iar până la suma de 3.000 de lei vorbim despre sporuri, majorări, indemnizații și compensații, adică peste 200% din salariu. Iar acest procent de sporuri se raportează la venituri salariale din 2009 și din 2010. De exemplu, sporul de 25% pentru misiune permanentă, care înseamnă că oricând putem fi chemați de acasă, valorează aproximativ 100 de lei. În momentul de față, acesta este marele handicap pe care noi îl avem în Poliție. O lege proastă și un salariu creat din 2009 pe astfel de artificii, care să fie la mâna conducerii și a șefilor. De aceea și salarizarea în tot sistemul de Ordine și Siguranță Națională este clasificată, în mod nejustificat, pentru a acoperi realitatea în care noi ne desfășurăm activitatea. De la apariția Memorandumului pentru tăierea sporurilor, inițiat de ministrul Muncii, ni s-a spus că sindicatele vor fi chemate la discuții înainte de a se lua vreo decizie și iată că astăzi (n.r.ieri) documentul a fost adoptat de Guvern fără nicio consultare cu nimeni”, a declarat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Salariu de 770 de lei

Potrivit ministrul Muncii, Raluca Turcan, singurele sporuri relevante care ar putea rămâne în noua lege a salarizării vor fi sporurile pentru activitatea în zone izolate, munca din zilele libere sau activitatea operativă (în cazul polițiștilor care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative).

”Dacă aceste sporuri care vor rămâne se vor aplica la salariul de bază al polițistului, de 600 de lei, ne vom trezi în situația aberantă în care venitul acestuia va coborî sub salariul minim. Dacă aplici sporurile la salariul de bază de 600 de lei, ar însemna ca un agent de poliție să ajungă la un venit de 770 de lei net. Evident că este o inepție”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Tertip pentru diminuarea fondului de salarii

Tot acest Memorandum nu reprezintă dorința ministrului Turcan și a Guvernului de a repara inechități, ci reprezintă un tertip pentru a diminua fondul de salarii, susțin sindicaliștii de la Europol.

”Noi vorbim doar despre partea flexibilă a salariului, adică sporurile, dar nimeni nu vorbește despre salariul de bază. Care va fi salariul de bază în Poliție, în Educație, în Sănătate? Dacă ar fi dorit să asigure echitate, ar fi aplicat Legea salarizării, care are coeficienți care se înmulțesc cu salariul minim brut pe economie. Culmea ipocriziei este că liberalii spun că Lgea salarizării e proastă, deși ei au votat-o și au contribuit masiv cu amendamente la construcția actului normativ. Mai mult, ei vorbesc despre sporuri pentru performanță, pe bază de meritocrație, dar în inspectoratele județene de poliție știm cum se dau salariile pentru lucrări de excepție, că nu au nicio legătură cu performanța”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Sursa: Național