Dintr-un simplu miner, a ajuns peste noapte milionar

Dintr-un simplu miner, a ajuns peste noapte milionar

Un miner din Tanzania a devenit milionar peste noapte după ce a vândut două pietre preţioase descoperite într-o mină, cele mai mari extrase până acum în ţară.

Saniniu Laizer, 52 de ani, a primit 3,4 milioane de dolari din partea ministerului pentru minerit pentru două tanzanite, care cântăresc împreună 15 kilograme.

Pietrele preţioase, unele dintre cele mai are rare de pe pământ, se găsesc doar în nordul Tanzaniei şi au nuanţe de verde, roşu, violet şi albastru.

Valoarea lor este estimată în funcţie de puritatea culorii. Cele două pietre cântăresc 9,2 kilograme, respectiv 5,8 kilograme, şi au fost vândute în cadrul unei licitaţii din regiunea nordică Manyara.  

Până la descoperirile norocoase, cea mai mare bucată de tanzanit extrasă dintr-o mină tanzaniană a fost una de 3 kilograme.  

Preşedintele John Magufuli a sunat în timpul unei transmisiuni live şi l-a felicitat. Ales în 2015, acesta a promis protejarea sectorului minier al ţării şi creşterea veniturilor ţării de pe urma acestuia.  

„Este avantajul micilor mineri şi dovedeşte că Tanzania e o ţară bogată”, a spus el.Laizer are patru soţii şi 30 de copii şi va sărbători prin sacrificarea unei vaci. El plănuieşte să investească în comunitatea sa din districtul Simanjiro din Manyara.  

Vreau să construiesc un mall şi o şcoală în apropierea casei mele. Sunt mulţi oameni săraci acolo care nu-şi permit să-şi dea copiii la şcoală. Nu sunt un om educat, dar îmi place ca lucrurile să se desfăşoare profesionist. Astfel că îmi doresc ca copiii mei să conducă afaceri într-un mod profesionist”, a spus proaspătul milionar.  

El spune că el va duce aceeaşi viaţă şi va continua să aibă grijă de cele 2.000 de vaci.  

Micii minieri primesc licenţe guvernamentale pentru minerit. Tanzania a deschis centre de comercializare pentru minerii artizanali care vor să vândă aur şi pietre preţioase guvernului. Aceştia nu sunt angajaţi de companiile miniere şi de regulă extrag pietrele manual, cu propriile unelte.  

Pentru a opri mineritul ilegal, preşedintele a construit un zid de 24 de kilometri în jurul minelor Merelani din Manyara, considerate a fi singura sursa de tanzanit din lume.