Din ce în ce mai mulți români cer ajutorul psihologului - Efectele restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei

Restrictiile impuse de autoritati in ultimele luni au afectat starea de sanatate mintala a populatiei, ceea ce a facut ca tot mai multi romani sa apeleze la serviciile unui psiholog. Aceste solicitari crescute i-au determinat pe specialisti sa isi mute activitatea din cabinete in mediul online, pentru a se adapta la noul context.

Din ce în ce mai mulți români cer ajutorul psihologului - Efectele restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei

Anxietatea, depresia, consumul ridicat de alcool si de alimente, lipsa de interactiune sociala sunt doar cateva dintre problemele dezbatute la psiholog. Toate au la baza un element comun: pandemia generata de COVID-19.

"Pandemia are un impact major asupra echilibrului emotional. Fiecare dintre noi are o cunostinta care a avut COVID-19. In context, orice restrictie ne face mai nervosi si mai agitati", a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu.

In 44% din familiile din Romania certurile sunt mai frecvente

Pe fondul pandemiei, in 44% din familiile din Romania certurile sunt mai frecvente. De asemenea, unul din 10 parinti si-a pierdut locul de munca. Iar telemunca nu usureaza situatia cuplurilor care lucreaza strict de acasa.

"Pandemia e un factor care precipiteaza starea conflictuala. Traind intr-un mediu limitat, in care nu ai interactiune sociala, in mod clar apar si tensiuni", mai spune specialistul.

Abuzul de tehologie nu e o solutie

Sunt insa si solutii. Iar abuzul de tehnologie nu este una dintre ele. Psihologul recomanda iesitul in natura, pe cat este posibil, si momentele de pauza.

Romania nu face exceptie altor state. La nivel mondial, 33% din populatie sufera de depresie cauzata de COVID-19 si 28% din populatie a raportat un nivel ridicat de anxietate. Datele reies din cel mai recent studiu al Asociatiei Americane de Psihiatrie. Situatia nu e diferita nici in Europa.

Cifrele i-au determinat pe oficiali sa transforme sanatatea mentala intr-o prioritate strategica.