Detoxifiere naturală: minunile din ceaiul de pătlagină

Detoxifiere naturală: minunile din ceaiul de pătlagină

Patlagina este un adevărat panaceu oferit de natură, iar ceaiul de pătlagină se dovedește un adevarat miracol. Prezentă în toate zonele din țară, patlagina are o istorie veche în medicina populară romanească, fiind folosită de milenii pentru tratarea tusei și a răcelii, a rănilor, diverselor bube, umflături, inflamații articulare și dureri reumatice.

Ceaiul de pătlagină este un puternic detoxifiant al organismului, curățând în special sângele, ajută la eliminarea clorurilor, ureei și acidului uric. În multe cazuri, este folosit în amestec cu alte plante medicinale.

Medicament pentru astmatici

În cazul în care nu ai timp să culegi planta, deși sezonul de recoltare se întinde din mai până în septembrie, poți opta pentru varianta ceaiului cumpărat de la plafar. Este foarte des folosit în tratarea problemelor astmatice, în cazurile de tuse convulsivă, ale infecțiilor respiratorii și  ajută la vindecarea tuberculozei pulmonare.

Ceai, pulbere sau tinctură

Modul de administrare a antibioticelor naturale, a vitaminelor A,C si K și a enzimelor conținute de patlagină diferă de la afecțiune la afecțiune. Rețeta de bază a prepararii ceaiului este de două lingurite de pulbere uscată de pătlagină la o cana de apă.

Pentru gargara cu ceai de pătlagină se recomandă o doză dublă de pulbere la aceeași cantitate de apă.

Pătlagină se mai administrează și sub formă de pulbere sau tinctură, rezultată din macerarea plantei în alcool timp de 15 zile.

Modul de tratare a afecțiunilor

Tratamentele cu pulbere de pătlagină se folosesc, în diverse amestecuri, la tratarea hipertensiunii și a hipercolesterolemiei. Este o cură de lungă durată în care pulberea se ia de câte patru ori pe zi, câte o linguriță.

Pentru ulcer gastric, ulcer duodenal și forme usoare de gastrita se recomanda cate 4-6 lingurite de pulbere de pătlagină zilnic, în mai multe reprize.

In doza egala cu pulbere de trei frați pătați, pulberea de pătlagină servită câte o lingurita de patru opri pe zi ajuta la tratarea bronșitelor si a astmului.

Impotriva intepaturilor de insecte se aplica pe rana suc proaspat de patlagina direct din planta.

Pentru tratarea zonei zoster se aplică o cataplasma din pătlagină, menta și sunătoare pe zona afectată.

Băi în ceai de pătlagină

Infuzia a 100 g de pulbere de pătlagină în trei litri de apă fierbinte, ajută la tratarea ulcerului varicos. În această apă se fac băi. Nu trebuie ca perioada de îmbaiere să depăseasca 20 de minute.

Contraindicații

Atenție la supradozarea pulberii de pătlagină și a semințelor acestei plante în ceaiuri. Ceaiurile cu o doza mai puternica de pulbere de pătlagină sunt contraindicate în caz de ulcer sau gastrite hiperacide.

La ulcerul cu aciditate scăzută, planta este folosita cu succes în tratamentul acestuia.

Tratamente populare

În Maramureș, zeama de pătlagină se dădea copiilor contra limbricilor.

În Teleorman, frunzele plantei se fierbeau în lapte dulce, apoi se strecurau. Laptele se dădea bolnavului de plămâni, iar frunzele se așezau pe piept. Tratamentul ținea 6 saptamani.

La Iași se vindea pe piață contra bolilor de ficat și de splină.