Cunoscutul alpinist Sergi Mingote a murit în timpul coborârii de pe K2

Alpinistul spaniol Sergi Mingote a murit sâmbătă, în Pakistan, în timpul coborârii de pe dificilul munte K2, din lanţul hymalayan. Bărbatul avea 49 de ani.

Cunoscutul alpinist Sergi Mingote a murit în timpul coborârii de pe K2

Sergi Mingote făcea parte din elita alpiniştilor, dar era şi primarul localităţii spaniole Parrets del Valles. Anunţul morţii sale pe K2 a fost făcut de unul dintre şerpaşii care îl însţeau, informaţia fiind confirmată ulterior de autorităţi.

Ca alpinist, a escaladat pentru prima dată un optmiar în 1998, la 27 de ani, când a urcat pe Cho Oyu – 8.201 m. Au urmat Shisha Pangma (1999) și o primă ascensiune pe Everest, solitar, pe fața nordică în 2001. În 2003 a repetat ascensiunea, de data aceasta pe versantul sudic, iar o dată ajuns în vârf a trimis un mesaj de pace și a fluturat un stindard, pentru a celebra 20 de ani de la înfiinţarea Radio Catalunya și TV3.

În afară de numeroase ascensiuni, Sergi Mingote a făcut parte din prima expediție a mileniului către polul nord magnetic, după cum scrie Marca.

În iulie 2018, el ascensiunea a două vârfuri, K2 și Broad Peak, în doar șapte zile. Acesta a fost începutul proiectului său 14 X 8.000, în 1.000 de zile, intenționând să urce cei 14 optmiari fără oxigen suplimentar, în doar 1.000 de zile. Planurile sale au fost însă afectate de criza coronavirusului, care l-a obligat să îşi anuleze toate expedițiile programate pentru vara anului 2020.