Cum au reușit niște români să fure un diamant de 4,5 milioane de euro dintr-un hotel de lux din Cannes

O bandă formată din români şi sârbi a reuşit să fure dintr-un hotel de lux de pe Coasta de Azur un diamant de 101 karate.

Cum au reușit niște români să fure un diamant de 4,5 milioane de euro dintr-un hotel de lux din Cannes

Poliţiştii din oraşul francez Besançon au arestat o bandă de şapte hoţi, români şi sârbi, care a furat bijuterii din întreaga Europă în valoare de zeci de milioane de euro.

Ultima dată, cei şapte au reuşit să fure un diamant de 4,5 milioane de euro dintr-un hotel de lux din Cannes.

Cotidianul francez Le Parisien scrie că este vorba despre cinci femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 53 de ani. Ei au fost acuzaţi săptămâna trecută de un judecător al jurisdicţiei interregionale din Nancy (Meurthe-et-Moselle) şi au fost arestaţi pe durata cercetărilor.

Se pare că hoţii au mai comis şi alte jafuri de amploare în Franţa, în Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne şi Besançon, dar au călătorit prin tot continentul şi ar fi furat bijuterii de zeci de milioane de euro. Ei sunt principalii suspecţi în cazul furtului comis pe 7 august, anul trecut, într-un salon al prestigiosului hotel Martinez din Cannes.

Este vorba despre un diamant de 101 carate în valoare de 4,5 milioane de euro. 

Cum au acţionat

Potrivit Nice matin, hoţii au acţionat surprinzător de simplu, dar au reuşit să înşele vigilenţa proprietarului.

Un cetăţean rus, deţinătorul bijuteriei, a fost convins mai întâi să primeacă într-un salon al hotelului o cumpărătoare, o femeie de 53 de ani, presupus expertă în diamante.

Ea le-a solicitat mai întâi însoţiorilor vânzătorului să iasă din încăpere, apoi a acţionat. A pus cutia cu diamantul în geantă, dar vânzătorul i-a cerut să-l returneze până când banii i-ar fi ajuns în cont.

Femeia i-a înapoiat cutia fără să protesteze, iar rusul a pus-o înapoi în seif.

A fost momentul în care presupusa cumpărătoare a ieşit din încăpere şi i-a dat diamantul original unui membru al bandei, după care cei doi s-au despărţit şi au luat-o în direcţii opuse. 

Proprietarul a realizat într-un târziu că a fost păcălit, doar când s-a uitat în cutie şi a descoperit că în locul diamantului se găsea doar o pietricică. În situaţia dată, nu i-a mai rămas decât să anunţe Poliţia că a fost jefuit. 

Recent, membrii bandei au fost prinşi, după ce poliţiştii francezi le-au interceptat convorbirile telefonice. Aşa au aflat că între românii şi sârbii din bandă s-ar fi produs disensiuni privind modalitatea în care ar fi trebuit valorificat diamantul.

Piatra preţioasă a fost recuperată în Dubai, unde una dintre membrele bandei, o femeie de origine sârbă, găsise cumpărător. 

Le Parisien notează că ei ar fi dat şi alte lovituri importante. Ei sunt suspectaţi că ar fi furat şi din Barcelona mai multe diamante cu o valoare curprinsă între 7 şi 15 milioane de euro, iar în Zurich ar fi furat 185.000 de euro de la un colecţioner de maşini de epocă, Însă aceste furturi ar putea fi doar o mică parte din activitatea bandei, mai spus anchetatorii.