Cum a afectat covid-19 sezonul de nunți din 2020 în România

Coronavirusul a pus la pământ sezonul de nunți. Românii nu mai au voie să danseze în horă sau blues dacă nu sunt din aceeași familie.

Cum a afectat covid-19 sezonul de nunți din 2020 în România

Petrecerile de nuntă sau botez au fost sistate în starea de urgență. Cele mai multe evenimente de acest fel au fost amânate spre toamnă, unele chiar cu un an, în speranța că lucrurile vor reintra în normal. 

Starea de urgență, și mai apoi starea de alertă, impuse de pandemia declanșată de COVID-19, a dat peste cap planurile tinerilor care doreau să se căsătorească în această perioadă. Unii au pierdut avansurile plătite pentru rezervarea sălilor și a formațiilor care urmau să cânte la eveniment, alții și-au luar adio și de la „luna de miere”.

 „Am mutat nunta anul viitor, în august. Având în vedere incertitudinea care domnește, am zis că e mai bine să amân evenimentul pe anul viitor. Va trebui să refac toate contractele, am plătit avansuri de 7.000 de lei. Am vorbit cu patronul restaurantului, la fel cu echipa foto-video și cu formația. Mi-au zis că au liber în august anul viitor, sper să fie de acord cu modificarea contractelor, să nu pierd avansurile plătite. Va trebui să refac invitațiile cu noua dată, mă bucur că nu a apucat soția să-și ia rochia, erau cheltuieli în plus și stăteam cu banii blocați. Am mai cheltuit pentru florile de pus în piept, ștergare, dar asta e, mai pierzi în viață”, a declarat Sorin, viitor mire.

Tinerii și-au amânat nunțile și din calcule financiare. „Este perioadă grea, mulți oameni au intrat în șomaj, de unde să scoată bani pentru distracție? Văd ce se va întâmpla până anul viitor. Dacă nu o fi să fie, fac o petrecere cu câțiva prieteni și familia în curte și...asta e. Sper să-mi recuperez banii plătiți pe avansuri și să fie de acord cu modificarea contractelor”, a mai declarat Sorin.

Ramona avea nunta stabilită pentru luna iunie. A mutat-o în octombrie. „Dacă anulezi nunta, avansurile plătite nu le mai recuperezi. Si avansuri avem date peste tot. La video, foto, restaurant, formație, rochie, chiar și la biserică. Am plătit până acum undeva între 3 și 4 mii de euro. Noi am fost nevoiți să căutam altă formație. Cei cu care colaborasem nu mai aveau liber în toamnă și nici în următorii doi ani. Când am semnat cu restaurantul în urmă cu un an și ceva am stabilit că vom avea 110 persoane invitate. Dacă se modifică condițiile pentru organizarea acestor evenimente în sensul că vor fi permise 50 de persoane vom anula nunta. Ar trebui să plătesc diferența de meniuri până la 110, nu-mi permit”, a mai declarat Ramona.

Octav Dura, secretar general al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) arată că, pe moment, toate programările pentru evenimente private sunt sistate. „Sunt amânate toate evenimentele. Sunt sute de saloane de evenimente în București. Nu știm când se vor putea face nunți, nu știm dacă se vor putea face, câte persoane vor participa. Astăzi nu știe nimeni în toată lumea, nu numai în România, câte persoane pot participa la acest fel de evenimente. În acest moment noi nu facem rezervări și nu cred că altcineva ar face așa ceva. Este exagerat să facem o rezervare de o nuntă fără să știm când se va putea desfășura”, a declarat Octav Dura.

 „Fiecare agent comercial își tratează cum crede de cuviință evenimentul. Din punctul meu de vedere, avansul la o nuntă se dă în momentul în care „bați în cuie” toate detaliile comerciale. Rezerv salonul pentru o nuntă și înainte cu 3 săptămâni iau un avans pentru a fi sigur că evenimentul se va desfășura. În caz că evenimentul s-a anulat, eu aș da banii înapoi”, mai arată Octav Dura.

"Sezonul de nunți din acest an este la pământ, toate rezervările pentru închirierea restaurantelor s-au amânat fie pentru anul viitor, fie după luna noiembrie a acestui an", spune Dragoș Petrescu, secretarul general al HORA.

În jur de 88% dintre nunți sunt evenimente cu o participare de sub 120 de persoane, însă în condițiile date clienții nu au voie să se întrunească într-un număr atât de mare. Pe de altă parte, oficialul HORA susține că, potrivit restricțiilor, sunt interzise în această perioadă ... horele, pentru că nu se respectă distanțarea socială.

"Teoretic, poți face nuntă pe un câmp, respectând distanțarea socială, dar n-ai voie să dansezi blues sau să faci hore, sau poți să le faci, dar numai cu nevasta și cu copiii", a explicat Petrescu.

Din 25 de miliarde de lei cât reprezintă încasările HoReCa în România în 1 an, 7 miliarde lei sunt făcute de către hoteluri și 18 miliarde lei de restaurante și săli de evenimente. Din sumă, 3 miliarde lei reprezintă nunțile. "Acești 3 miliarde au dispărut în acest an", a mai spus Dragoș Petrescu.