Criză de personal fără precedent în Poliție - Se estimează că peste 5000 de polițiști se vor pensiona până la sfârșitul anului 2021

Apariția polițiștilor pe străzi devine, din ce în ce mai mult, o raritate. Ministerul Afacerilor Interne a intrat într-o criză de personal fără precedent, consecința directă fiind abandonarea siguranței cetățenilor. Puținii angajați care au mai rămas sunt concentrați în localitățile carantinate, prin delegări dintr-un județ în altul, în timp ce infracționalitatea este în continuă creștere.

Criză de personal fără precedent în Poliție - Se estimează că peste 5000 de polițiști se vor pensiona până la sfârșitul anului 2021

Politica dezastruoasă de la vârful MAI a creat, în ultimii doi ani, un deficit de personal fără precedent. Anularea școlarizării și bugetul de austeritate din acest an fac imposibilă remedierea situației grave din acest moment, care are repercusiuni directe la capitolul siguranța cetățenilor.

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România i-a atras atenția premierului Florin Cîțu asupra acestei situații, cu implicații sociale negative, și a cerut găsirea urgentă a soluțiilor.

”În prezent, la nivelul MAI, există un deficit de personal de peste 15% (doar deficitul de polițiști / polițiști de frontieră se ridică la circa 15.000 de oameni). În aceste condiții, misiunile specifice sunt greu de îndeplinit, în condiții de eficiență, sunt efectuate lunar zeci de ore suplimentare, de către fiecare polițist – pe fondul misiunilor de prevenire/combatere a efectelor pandemiei -, majoritatea neplătite și nerecuperate, iar multe dosare rămân nesoluționate, pentru că este imposibil ca trei polițiști să muncească pentru patru. În acest ritm, cu 0 încadrări în 2021 – întrucât MAI nu a  organizat admitere, în 2020, în școlile de formare profesională inițială -, dar și pe fondul ieșirii naturale din sistem, în special prin pensionările din acest an, este posibil ca deficitul de polițiști să ajungă la cifra de 20.000”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de SNPPC premierului Cîțu.

Se cere transformarea jandarmilor în polițiști

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual i-a solicitat șefului Executivului transferarea a 3.000 de jandarmi în cadrul structurilor operative ale Poliției Române, în cursul acestui an.

Totodată, sindicaliștii au cerut continuarea organizării unor concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor de poliție (TCO), pentru 2.000 posturi, având în vedere deficitul de peste 4.000 de ofițeri în MAI și majorarea cifrelor de școlarizare în școlile de formare profesională inițială, la 3.000 elevi/an, începând cu 2021, și la 4.000, din 2022 (cu măsuri corespunzătoare de adaptare a capacităților de școlarizare.

O măsură importantă pe care ar trebui să o ia Guvernul Cîțu, în opinia sindicaliștilor din MAI, este și acordarea majorării salariale prevăzute în art. 38 din Legea nr. 153/2017, pentru a stimula polițiștii care îndeplinesc condițiile legale de pensionare, cu experiență profesională adecvată, să rămână în sistem, contribuind la tutelarea viitorilor polițiști și, implicit, la diminuarea deficitului de personal.

”Estimăm că, în urma politicilor de austeritate, adoptate recent, pe plan salarial, logistic etc., dar și pe fondul unei impredictibilități în carieră, manifestate inclusiv în sistemul de apărare, ordine publică si siguranță națională, până la sfârșitul anului 2021 se vor pensiona peste 5.000 de colegi”, se mai precizează în scrisoarea SNPPC.

Deficit de peste 25%

Conducerea SNPPC avertizează că, până la sfârșitul acestui an, deficitul de personal în MAI va depăși 25%.

”Toate măsurile acestea cu tot ce înseamnă carantinare, verificarea persoanelor izolate sau carantinate, aplicarea amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei înseamnă sarcini în plus pentru polițiști. Pe deoparte vrem să acoperim pandemia cu polițiști, iar pe de altă parte polițiștii trebuie să-și desfășoare în continuare și activitățile zilnice, uzuale, acelea de soluționare a dosarelor penale, de constatare a altor fapte penale, de constatare a altor contravenții pe alte abateri. 

Infracționalitatea, apelurile la 112, faptele contravenționale nu prea au scăzut, sunt cam la același nivel. La Poliția Capitalei avem un deficit de 1.500 de polițiști, la Ilfov deficitul este de 200. Când ai un asemenea deficit nu poți să performezi pe toate părțile, nici pe ce înseamnă gestionarea corectă a pandemiei, nici pe ce înseamnă soluționarea dosarelor”, a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Sursa: Național