Concert fără spectatori dar cu aplauze live - Maestrul Riccardo Muti va dirija pentru a șasea oară concertul de Anul Nou de la Viena

Concertul de Anul Nou de la Viena va fi dirijat de maestrul Riccardo Muti şi va avea loc fără spectatori. Radioteleviziunea austriacă a demarat un proiect pentru ca publicul din întreaga lume să poată reacţiona, în direct, la reprezentaţia artiştilor.

Concert fără spectatori dar cu aplauze live - Maestrul Riccardo Muti va dirija pentru a șasea oară concertul de Anul Nou de la Viena

Tradiţionalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va avea loc pe 1 ianuarie 2021, începând cu ora României 12:15.   

După 1993, 1997, 2000, 2004 şi 2018, concertul de anul acesta reprezintă a şasea oară când Riccardo Muti dirijează prestigiosul eveniment.  

Concertul va fi transmis în mai mult de 90 de ţări şi va fi urmărit de milioane de telespectatori din întreaga lume.  

În contextul actual, provocat de pandemia de coronavirus, pentru a nu priva orchestra de reacţiile spectatorilor, ORF (Radioteleviziunea austriacă) a imaginat un proiect special ce se adresează publicului din întreaga lume. Pentru prima dată, milioanele de oameni ce urmăresc acest concert vor putea reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor.  

Printr-o colaborare cu Poet Audio din Graz, producător de sisteme de sunet wireless de înaltă calitate, cele două părţi ale concertului vor putea fi aplaudate live.

Cei care doresc se pot înscrie deja, pe www.mynewyearsconcert.com, pentru a-i putea ovaţiona pe muzicienii Filarmonicii din Viena. Platforma poate fi accesată de pe computer, tabletă sau smartphone.  

Aplauzele vor fi difuzate atât în sala Musikverein, cât şi în transmisiunea în direct a ORF. Sunetul aplauzelor va fi generat de un software special instalat pe şase servere şi va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur.  

Mai mult, pot fi încărcate în avans, pe site-ul mynewyearsconcert.com, fotografii prin care spectatorii îşi exprimă entuziasmul pentru concert. O selecţie a acestor imagini, cu informaţii despre localizarea geografică a spectatorilor, va fi prezentată de ORF în timpul aplauzelor LIVE.