Cod roșu de inundații în Transilvania și Moldova

Este din nou cod portocaliu de ploi și vijelii în aproape toată țara. Va urma, de la ora 10, un cod galben. Plouă de tot mai multe zile la rând, iar inundațiile afectează toată țara. Sunt trenuri blocate, case inundate, străzi acoperite de apă. O femeie a fost luată de viitură în Vaslui și este de negăsit.

Cod roșu de inundații în Transilvania și Moldova

Începând de luni seară și până miercuri la prânz se află în vigoare o avertizare hidrologică de cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița și Prut, fiind vizate județele din jumătatea de nord a țării: Bacău, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Neamț și Suceava.

Cinci trenuri blocate din cauza inundațiilor în Alba

Cinci trenuri sunt blocate, marți, în județul Alba, iar pentru călători CFR asigură transbordarea cu mașini între Teiuș-Aiud și Aiud, din cauza nivelului crescut al apei care a acoperit liniile de cale ferată și cinci macazuri. Zona este însă sub avertizare cod roșu de inundații.

Purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan, a declarat, marți dimineața, că circulația trenurilor este oprită în stația Aiud, aflată pe secția CF Teiuș - Războieni, după ce liniile și peroanele au fost inundate.

„Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată și 5 macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiții de siguranță. Regionala CF Brașov asigură transbordare cu mijloace auto pe relația Teiuș - Aiud și Auid - Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 și R 2442”, a spus Brânzan.

De asemenea, și pe intervalul Mureni - Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulație, din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, care au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică.

Mai multe drumuri naţionale din ţară sunt blocate din cauza inundaţiilor

Mai multe drumuri naţionale din judeţe din Transilvania şi Moldova sunt blocate, marţi, din cauza inundaţiilor, potrivit Centrului Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în județul Neamț, circulația este întreruptă pe DN15 (pe raza loc. Bistricioara), DN15B (pe raza loc. Pipirig) și DJ 155F (pe raza loc. Izvoru Muntelui).

În județul Mureș, traficul rutier este îngreunat pe DN15, pe raza localităţii Petelea. Aici, râul Mureș a ieșit din albie, afectând o porțiune de aproximativ 300 de metri din drum.

În județul Botoșani traficul a fost întrerupt, din cauza vremii nefavorabile, pe DN29A (loc. Rediu). La ora transmiterii știrii, însă, circulația s-a reluat în condiții normale.

Și în județul Brașov, pe DN1 se circulă cu dificultate, după ce drumul a fost inundat între loc. Șercaia și Mândra, la kilometrul 224.

În județul Bihor, DN76 (loc. Nucet), DN75 (loc. Cărpinet) și DJ 191B (loc. Voivozi) au fost inundate, dar apele s-au retras, marți dimineața, și circulația rutieră a fost reluată.

În județul Vaslui a fost blocat traficul pe DJ 247 , între localitățile Telejna și Zăpodeni.

Mesaj Ro-Alert în Aiud, unde străzile au fost acoperite de apă

Două trenuri sunt blocate și o familie cu un bebeluș de 9 luni este evacuată, marți, din cauza inundațiilor din Aiud.

Potrivit ISU Alba, pompierii intervin, marți dimineața, pentru evacuarea unei familii formate din doi adulți și un copil de 9 luni, pe strada 1 Decembrie, din Aiud.

De asemenea, opt străzi sunt inundate, iar circulația feroviară este întreruptă.

În Aiud a fost transmis mesaj prin Ro-Alert privind riscul de inundații înregistrat la nivelul orașului, în special în proximitatea Vaii Aiudului.

În Vaslui, o femeie a fost luată de viitură

Pompierii din Vaslui sunt în alertă și caută o femeie de 75 de ani care a fost luată de viitură luni seara. Salvatorii au reluat, marți, căutările, victima fiind de negăsit.

Zeci de case din Praid şi Ocna de Jos, judeţul Harghita, au fost inundate, în noaptea de luni spre marţi, din cauza ploilor din ultimele ore.

Aseară, în județul Botosani, o mașină a fost luată de o viitură de pe Drumul Național 29 A. În vehicul se aflau patru persoane, care au fost salvate de pompieri. Apele revărsate au acoperit complet șoseaua iar traficul a fost blocat în apropierea localității Rediu.

Străzi acoperite de ape au fost și în Oravița, în județul Caraș-Severin. Mai multe mașini au fost mutate din loc de șuvoaie, după o ploaie torențială. Orașul s-a aflat sub cod roșu. Aceeași situație și la Săcele, în județul Brașov. 

Ploile vor continua până în prima săptămână din iulie

Directorul ANM spune că, de la începutul lunii și până acum au fost emise 52 de coduri roșii pentru fenomene de scurtă durată. De asemenea, specialiștii au actualizat prognoza și avertizează că ploile vor continua până în prima săptămână din iulie.

În zilele următoare, vremea se va menține instabilă, iar temperaturile vor tinde spre 30 de grade Celsius.

Miercuri și joi, furtunile vor cuprinde centrul, sudul și estul țării, iar cantitățile de apă vor depăși 40-50 l/mp. Noaptea, fenomenele vor persista în zonele de deal și de munte. În restul țării, ploile vor apărea doar pe arii restrânse.

Vineri, ploile de vară vor apărea în special în vest, nord-vest, la munte și pe spații mici în extremitatea de est a teritoriului. Vântul va avea intensificări în sud-est, în vest și pe creste.

În București, vor fi perioade cu ploi de vară, vijelii și grindină, iar în intervale scurte de timp, se pot strânge 10-20 l/mp. Maxima va fi de 26 - 28 de grade.