Cioban condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că şi-a ucis în bătaie colegul de muncă

Un cioban în vârstă de 65 de ani cu domiciliul în judeţul Vâlcea a fost condamnat definitiv de instanţe de judecată din Sibiu şi Alba Iulia la pedeapsa de 30 de ani de închisoare pentru omor calificat. Fapta a avut loc în ziua de Paşte a anului 2019, iar sentinţa definitivă a fost pronunţată în 21 aprilie 2020.

Cioban condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că şi-a ucis în bătaie colegul de muncă

 

Condamnatul se numeşte Râpanu Aurel şi are un cazier şocant cu alte trei condamnări pentru infracţiuni grave:
- în 1996, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor
- în 2001, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat
- în 2003, la pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav.
Ultima faptă, pentru care a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, a avut loc în 28 aprilie 2019, în ziua de Paşte.
Potrivit rechizitoriului, Râpanu Aurel şi victima, coleg de muncă al acestuia, se aflau la stâna situată în extravilanul localităţii Hoghilag, judeţul Sibiu, în zona denumită „La brazi” sau „Pădurea de la barieră ”. Ambii erau ciobani la turma şi se cunoşteau de mai multă vreme. După cum a susţinut inculpatul şi au confirmat doi martori, victima obişnuia să consume în exces băuturi alcoolice iar, sub influenţa alcoolului devenea agresiv verbal, fiind cunoscut că astfel se implica frecvent în conflicte cu alţi ciobani. În acea zi, atât inculpatul cât şi victima erau sub influenţa băuturilor alcoolice.
”La un moment dat, în jurul după-amiezii, între cei doi s-a declanşat un conflict verbal. Inculpatul susţine că aceasta s-a întâmplat în condiţiile în care el era nemulţumit că victima nu îl ajuta corespunzător de 2 zile deoarece ar fi fost beat. Astfel, inculpatul a început să lovească victima cu pumnii. Potrivit susţinerilor inculpatului, acesta ar fi acţionat astfel deoarece victima l-ar fi înjurat de mamă. A luat bâta ciobănească şi a continuat să lovească, în mod repetat victima la nivelul capului şi al trunchiului iar după ce a căzut la pământ, a continuat să lovească atât cu bâta, cât şi cu pumnii şi cu picioarele. Inculpatul susţine că victima s-a ridicat şi a mai mers câteva zeci de metri după care a căzut şi a rămas la pământ.
Loviturile au fi fost aplicate de inculpat victimei în zone vitale (pieptul, abdomenul, capul). Potrivit raportului de expertiză medico-legală, moartea numitului C. M. s-a datorat unui politraumatism cu traumatism cranio-facial (hematoame, multiple plăgi contuze şi fracturi de viscerocraniu) şi traumatism toraco-abdominal (fracturi costale bilaterale, contuzii pulmonare, rupturi splenice şi renale stângi cu hemoperitoneu consecutiv). Leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, între care unele de formă alungită (aplicate din poziţii variabile în timp), compresiune toraco-abdominală între un corp dur si un plan dur, precum si compresiune cu mâna la nivelul regiunii cervicale. Între leziunile traumatice constatate la autopsie şi deces există legătură de cauzalitate”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
 
Inculpatul a lovit victima cu mâinile, cu picioarele dar şi cu o bâtă. Potrivit aceluiaşi raport de expertiză medico-legală, leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, între care unele de formă alungită (aplicate din poziţii variabile în timp). Au fost identificate şi leziuni la nivelul regiunii cervicale din care rezultă că este posibil ca inculpatul să se fi urcat cu genunchii pe victima şi să fi încercat să sugrume victima în timp ce aceasta se afla la pământ, aspect confirmat şi de leziunile produse prin compresiune toraco-abdominală între un corp dur şi un plan dur.
 
”Chiar inculpatul a declarat că a lăsat victima unde căzuse (încă în viaţă şi plângându-se de vătămările suferite) după care şi-a continuat activităţile (a luat apă, a făcut mâncare, a băut, a dus oile la adăpat) chiar văzând că victima nu s-a mai mişcat din cel loc. Mai mult decât atât, tot potrivit declaraţiilor sale, inculpatul a evitat să se mai apropie de victima căzută dar, de la distanţă, l-a văzut, de mai multe ori, observând că nu şi-a schimbat poziţia în care îl lăsase. Abia după ce s-a înnoptat, inculpatul susţine că şi-a anunţat un nepot că bănuieşte că victima ar fi decedat”, se mai precizează în rechizitoriu. Ciobanul a sunat la 112 în dimineaţa zilei următoare - 29 aprilie 2019, după mai mult de 12 ore de la altercaţie.
”Înculpatul se află pentru a treia oară în viaţă în situaţia de a fi săvârşit o infracţiune de omor şi pentru a doua oară când pune capăt unei vieţi în mod intenţionat. Mai mult decât atât, inculpatul se află în această situaţie după ce anterior a mai fost arestat preventiv şi a executat pedepse cu închisoarea în regim de detenţie, fiind astfel în măsură a aprecia în mod corespunzător consecinţele reiterării conduitei infracţionale. În plus, a beneficiat de 2 ori şi de liberare condiţionată, modalitate de individualizare a executării pedepsei concepută ca un stimulent în procesul de reeducare şi reinserţie socială. 
Cu toate acestea, se observă că prima infracţiune de omor deosebit de grav a săvârşit-o chiar în termenul de supraveghere iar cea din prezenta cauză la aproximativ 6 ani după împlinirea unui alt termen de supraveghere. În aceste condiţii, instanţa este convinsă că inculpatul nu se mai poate integra în societate iar starea sa de libertate prezintă un cert pericol pentru colectivitate, urmând a se orienta spre cea mai severă dintre pedepsele posibil a fi aplicate inculpatului”, a precizat magistratul de la Tribunal, care a pronunţat prima sentinţă. Bărbatul ar fi fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar instanţa a constatat că acesta a împlinit 65 de ani şi prin urmare a decis aplicarea pedepsei de 30 de ani de închisoare, maximul prevăzut de lege.
La Curtea de Apel Alba Iulia, sentinţa a fost schimbată doar în ceea ce priveşte cuantumul daunelor morale pe care ar trebui să le plătească către patru părţi civile, rude ale victimei. Suma totală este de 480.000 de lei, respectiv câte 120.000 de lei către fiecare dintre părţile civile. Ciobanul este întemniţat la Penitenciarul Aiud.
Sursa: Adevărul