Cel mai în vârstă pianist din lume își dorește să cânte până la 100 de ani - Nu mai pot citi notele, dar cânt din memorie

Sud-coreeanul Jegal Sam, în vârstă de 96 de ani, cântă la pian de 82 de ani, iar visul său este să devină cel mai vârstnic pianist şi să mai încânte publicul cu o compoziţie proprie la un recital. Pentru acest lucru exersează zilnic, arată un reportaj BBC.

Cel mai în vârstă pianist din lume își dorește să cânte până la 100 de ani - Nu mai pot citi notele, dar cânt din memorie

Sud-coreeanul Jegal Sam a început să cânte la pian de la 14 ani, iar de atunci a fost nedespărţit de instrumentul care i-a oferit o carieră de peste 50 de ani în învăţământ şi l-a salvat de la recrutare în timpul războiului coreean.

Eu şi pianul suntem inseparabili. Cum să trăiesc fără el? Am 96 de ani acum, dar sunt încrezător că voi cânta până la 100 de ani. Nu mai pot citi notele, pentru că mi s-a deteriorat vederea. Din fericire pot cânta la pian din memorie. Este ca mersul pe bicicletă, nu se poate uita. Nu mă gândesc la fiecare notă. Întotdeauna spun că nu creierul meu memorează muzica, ci degetele mele. Este cu adevărat remarcabil.

Muzica l-a salvat de la trimiterea pe frontul războiului coreean

Născut în 1925, Jegal Sam a început lecțiile de pian la 14 ani. A devenit profesor de muzică la scurt timp după absolvire, iar acest lucru l-a salvat de la trimiterea la războiul coreean.

„La acea vreme, polițiștii apucau la întâmplare tinerii de pe stradă și îi trimiteau cu forța pe câmpul de luptă. Am fost prins când m-am dus la Busan să ridic niște cărți. Eram pe punctul de a fi luat”, îşi aminteşte Jegal Sam. Un elev a intervenit când poliţiştii l-au prins pe Jegal Sam şi le-a spus că acesta este profesor de muzică.

„Băiatul acela mi-a salvat viața. Profesorii erau deseori scutiți de la recrutare”, spune Jegal Sam.

Jegal Sam a predat mai mult de 50 de ani și a susținut numeroase recitaluri. El speră să devină cel mai în vârstă pianist din lume şi să mai încânte publicul cu o compoziţie proprie.

„Vreau să performez cât pot de mult şi de aceea exersez zilnic. În acest fel voi fi pregătit când se va ivi ocazia să cânt”, mai spune pianistul Jegal Sam.