Cehia: Justiţia spune STOP măştilor în aer liber

Guvernul ceh nu a reuşit să ofere suficiente dovezi care să susţină necesitatea unei reguli ce impune majorităţii locuitorilor purtarea unei măşti în orice moment în afara caselor lor, a decis vineri o instanţă, citată de DPA.

Cehia: Justiţia spune STOP măştilor în aer liber

Guvernul ceh are termen până la 21 noiembrie pentru a modifica aspectele relevante ale legislaţiei, în caz contrar ea urmând a fi anulată în totalitate, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului oraşului Praga.

Purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aer liber şi în toate spaţiile interioare a intrat în vigoare pe 21 octombrie.

Judecătorii au subliniat că, în timp ce pericolele reprezentate de coronavirus nu ar trebui minimalizate, guvernul nu a oferit suficiente "considerente concrete, uşor de înţeles şi bazate pe fapte" ale nevoii de înăsprire a regulii.

Hotărârea vine în momentul în care autorităţile cehe au raportat 7.874 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Ţara de aproximativ 10,7 milioane de locuitori a înregistrat până acum un total de 5.755 de decese legate de virus.

Republica Cehă se află în prezent printre ţările europene cel mai grav afectate de pandemie, statistica agenţiei de sănătate a Uniunii Europene, ECDC, consemnând 1.331,4 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.