Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în caz de cutremur pentru a scăpa cu viață

Ce să faci și ce să nu faci în caz de cutremur. Între una și alta se află șanasa ta la supraviețuire. Ca să treci cu bine printr-un astfel de eveniment e nevoie de stăpânire de sine, nu panică. Și mai necesită să cunoști câteva reguli care, atunci când pământul tremură, te ajută să fii în siguranță.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în caz de cutremur pentru a scăpa cu viață

 

România se află într-o zonă seismică, iar în ultima vreme pământul s-a zgâlțâit destul de des. Și, ajutați de emisiunile TV ce mizează pe senzațional, oamenii sunt în așteptarea “cutremurului cel mare”. Că va veni sau nu, e bine să știm cum să-i facem față, pentru a scăpa.

Iată deci ce să faci și mai ales ce să nu faci în caz de cutremur.

  • Dacă te afli într-o încăpere, rămâi acolo! Nu părăsi clădirea în care te-a prins cutremurul și mai ales nu folosi liftul sau scările (au structură de rezistentă cea mai fragilă)! Cel mai indicat e să te poți adăposti sub o masă solidă, pentru a te feri de obiectele care cad ori “zboara” în cazul seismelor de intensitate mare.
  • Dacă ești în bucătărie, în primul rând închide aragazul, depărtează-te de bufetul din care poate cădea veselă și adăpostește-te sub tocul ușii sau sub masă.
  • Dacă ești în pat, rămâi acolo și protejează-ți capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este așezat patul nu e recomandat să agăți tablouri grele sau alte obiecte care te-ar putea răni în caz de cutremur.
  • Dacă te afli pe stradă, îndepărtează-te cât poți de repede de fațadele clădirilor și nu te adăposti sub nici o formă sub balcoane ori lângă stâlpi de înaltă tensiune. Caută spații cât mai deschise și, dacă e vorba de un cutremur puternic, așază-te pe vine pentru a nu fi aruncată la pământ.
  • Dacă ești în mașină, trage pe dreaptă imediat ce poți să o faci în deplină siguranță. Evită spațiile din vecinătatea clădirilor, benzinăriilor, stâlpilor, pomilor înalți. Nu ieși din mașină până când seismul nu încetează și da-ți radioul pe știri, pentru a fi la curent cu ultimele informații care se comunică în astfel de cazuri.

Pentru situatii speciale asa cum este un cutremur, e bine sa ai mereu in geanta, in masina, in diferite colturi in casa (sub pat, pe un dulap in bucatarie, in debara, intr-o geanta) o trusa de supravieturie. Ce e strict necesar sa contina? Apa, bomboane cu zahar, biscuiti uscati, o lanterna, un pachet de baterii, o solutie dezinfectanta, o lista cu numere de telefon (doar pe memoria telefonului mobil, asigura-te ca ai memorat 2-3 numere de telefon pe care le poti apela de la aparatul altcuiva, in caz de urgenta), servetele umede. Invata-te sa nu las niciodata telefoanele mobile complet descarcate si tine minte unde este telefonul cand te culci seara.