Carmen Galin a murit! Actrița din „Fram” s-a stins cu o zi înainte să împlinească 74 de ani

Carmen Galin a murit vineri, 13 martie, la vârsta de 73 de ani. Actrița are în „palmares” peste 30 de filme, când vine vorba de aparițiile pe micile ecrane, însă s-a remarcat și pe scenele teatrelor mari. Aceasta și-a pus amprenta în rolurile de pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului Național din Cluj și Teatrului Mic.

Carmen Galin a murit! Actrița din „Fram” s-a stins cu o zi înainte să împlinească 74 de ani

 

Carmen Galin, cunoscută în special pentru rolul din filmul „Fram”, ar fi împlinit 74 de ani chiar în data de 14 martie, la o zi după decesul său. Actrița s-a bucurat de multă admirație din partea publicului, însă în anul 1995 a decis să se retragă definintiv din activitatea sa profesională și, de asemenea, și din viața publică.

Actrița Carmen Galin a murit

Carmen Galin s-a născut pe 14 martie 1946, la Iași, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ca șefă de promoție, în anul 1967. La vârsta de 20 de ani a fost distribuită într-un rol în filmul de referință „Diminețile unui băiat cuminte”. La 28 de ani, Carmen Galin a primit rolul Laura în filmul 'Ilustrate cu Flori de Cîmp'.

Actrița a mai jucat în numeroase filme de referință din cinematografia românească: 'Tănase Scatiu', 'Fram', 'Saltimbancii', 'Profetul, aurul și ardelenii' sau 'Iarna Bobocilor'.

Utimul film în care Carmen Galin a jucat a fost 'Trenul din zori nu mai oprește aici', în anul 1994. Un an mai târziu a luat decizia definitivă de a ieși din viața publică.

„Ne-a părăsit Carmen Galin, o actriță exceptională, un suflet nobil, un om extraordinar. Drum lin către stele, Carmen, Dumnezeu să te aibă-n paza Sa!”, a fost mesajul lui Nicu Alifantis, publicat pe rețelele de socializare.

De ce s-a retras Carmen Galin din viața publică

Carmen Galin s-a retras brusc din viața publică, în 1995. Era fără precedent în România, de aceea a fost comparată cu Greta Garbo, și ea retrasă subit, la doar 36 de ani, deși era o mare vedetă.

”Într-o bună dimineaţă, pe data de 2 mai 1995, am urcat la direcţie şi mi-am pus demisia pe masă. Era Fănuș Neagu director şi noi luasem un premiu foarte mare la un festival cu «Steaua fără nume». Acel premiu consta şi într-o sumă de bani. Şi sincer colegii mei erau supăraţi şi întrebau de ce nu se întâmplă ceva cu acel premiu. Şi m-au făcut să înţeleg că eu sunt singura care pot să mă duc să întreb.

Am fost imediat bruscată cu «Numai bani nu-ţi lipsesc ţie» şi eu am spus că eu trebuie să mă duc la colegii mei să le dau un răspuns ce s-a întâmplat cu banii. Şi mi s-a răspuns foarte urât: «Şi ce vrei, dragă, să-mi pun acuma pe piept că nu mai sunt banii? ». Aşa, la modul ăsta, m-a luat cu tovărăşică. Săracul, e şi mort acum, dar aşa a fost. Mi-am dat demisia pe loc. Inițial, am plecat la mare şi de-atunci nu m-a mai văzut nimeni vreo zece ani”, a povestit în 2016 actrița Carmen Galin, pentru ziarul Adevărul. În 2016, a fost ultima prezență în public, la TIF, de la Cluj, unde a primit un premiul de excelență. În 2017, a acceptat invitația lui Cătălin Ştefănescu, în emisiunea "Garantat 100%, la TVR.

Cariera artistică a actriței Carmen Galin

A jucat pe scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1967-1970), Teatrul Naţional din Cluj-Napoca (1970-1975), Teatrul Mic din Bucureşti (1975-1990) şi Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1995).

Între rolurile de film şi teatru pe care le-a interpretat de-a lungul timpului, se numără acrobata Fanny Marcelloni din ”Saltimbancii“, Cristina din ”Faleze de nisip“ (1983, regia Dan Piţa), Sita, surdomuta din ”Tănase Scatiu“ (1976, regia Dan Piţa), una dintre soţiile profetului, personajul negativ din ”Profetul, aurul şi ardelenii“ (1978), Pica, fiica personajului titular din ”Bietul Ioanide“ (1980, ecranizare după George Călinescu), avocata B. B. Mirea din ”Secretul lui Nemesis” (1987, regia Geo Saizescu), dar şi Electra din ”Trilogia antică“ a lui Andrei Şerban. În 2016, a primit premiul de excelenţă la gala celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.