Care sunt măştile care te protejează de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu toate măştile te protejează de coronavirus. Cele neomologate, făcute din pânză, bumbac sau tifon, îţi pot pune sănătatea în pericol.

Care sunt măştile care te protejează de coronavirus

 

Coronavirusurile au o formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm (0.12-0.16 µ), având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi - 24 nm (0.024 µ), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară (de unde și denumirea de coronavirusuri).

 

  • Măștile cu protecție N95 - FFP2 (FFP3 protejează până la 99%):

Se schimbă la 8 ore!

Filtrează cel puțin 95% din particule foarte mici (0.3µ, aproximativ 300nm)

Sunt capabile să filtreze toate tipurile de particule, inclusiv bacteriile și virusurile.

Protejează numai de particule, nu de gaze sau vapori.

  • Măștile chirurgicale (trei straturi) cu protecție N95: 

Se schimbă la 3-4 ore!

OMS anunţă că pentru a fi cât mai eficiente împotriva coronavirusului, măştile trebuie să respecte două reguli importante: să formeze o barieră împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale şi să permită o respirație corectă.

În ultima perioadă, ca urmare a cererii mari, pe piaţă au apărut numeroase tipuri de măști nesterile care, în anumite cazuri, pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Potrivit OMS, materialul din care sunt fabricate măștile comercializate în ultima perioadă nu respectă aceste reguli speciale de fabricație și au o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor, deci și a noului coronavirus.