Canicula - Un coșmar în plus pentru medicii care luptă cu COVID-19 îmbrăcați în combinezoane

Sunt zile caniculare în jumătate de țară, iar cadrele medicale care lucrează în spitale sau la serviciile de ambulanță folosesc aceleași echipamente de protecție de la începutul pandemiei. Numai că, acum, din cauza temperaturilor foarte ridicate, disconfortul termic este major, iar turele înseamnă pentru cadrele medicale o saună continuă.

Canicula - Un coșmar în plus pentru medicii care luptă cu COVID-19 îmbrăcați în combinezoane

Andreea Luca, pacient COVID-19: În salon cred că sunt 50 de grade, nu ştiu să apreciez cu siguranţă cu adevărat, dar este extrem de cald.

Pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au dificultăţi în a respira în condiţii normale. Canicula, aerul apăsător sunt o provocare suplimentară. De teamă să nu facă mai mult rău ezită să pornească aparatele de aer condiţionat.

Andreea Luca, pacient COVID-19: Asistentele şi medicii şi infirmierele erau epuizate, nu doar de atâta munca pe care o fac cu atât de mulţi pacienţi care au umplut spitalul, dar şi pentru că este extrem, extrem de cald.

Alexandru Lazăr este medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon şi la fel ca toţi colegii lui face gărzi şi pe autospecialele SMURD.

Alexandru Lazăr, medic UPU-SMURD: Pe scurt, e groaznic! Imaginaţi-vă, să stai în costum, să fii pe SMURD, să resuscizezi sau să ai un pacient instabil care face stop cardio-respirator în maşină. Şi în maşină e cald chiar dacă este aer condiţionat şi trebuie să resuscitezi, să faci manevre. Făcând asta un sfert de oră efectiv te epuizezi.

La Serviciul de Ambulanţă e acelaşi lucru. Când nu au pacienţi confirmaţi sau suspecţi COVID-19 medicii apelează la echipamente mai subţiri.

Diana Zinovei, medic Serviciul de Ambulanţă Iaşi: Aceste echipamente sunt o fericire dacă le îmbraci, pentru că sunt foarte subţiri, acelea din pungă sunt coşmar. În momentul când le cobori e apă, e apă. Hainele se transformă în sare, deci peste tot este sare, iar capul nu mai povestesc.

Intervalul de timp petrecut continuu în combinezon s-a redus cu două ore faţă de perioada anterioară, cu temperaturi mai blânde. Însă în cazul în care există un număr mare de pacienţi care au nevoie de ajutor medical, această durată se poate prelungi.