Bugetul MApN nu a fost afectat de pandemie - Armata face achiziții de sute de milioane de dolari

Pandemia și criza economică profundă pe care o traversează România nu au afectat cu nimic bugetul Ministerului Apărării Naționale. Astfel, prioritatea Guvernului Cîțu este reprezentată de cumpărarea sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă, pentru care va plăti 300 milioane de dolari.

Bugetul MApN nu a fost afectat de pandemie - Armata face achiziții de sute de milioane de dolari

Austeritatea și praful din vistieria bugetului sunt invocate doar când trebuie aplicate legi de majorare pensii, alocații, salariul minim și salariile bugetarilor. Când este vorba însă de lucruri serioase, precum rachetele antinavă cumpărate de la americani, austeritatea nu mai există.

Astfel, Guvernul a decis, înainte chiar de a emite proiectul de lege pentru bugetul de stat, să achite 300 de milioane de dolari pentru sistemul de lansare rachete antinavă. Probabil că banii vor fi plătiți înainte, urmând ca produsele să sosească în timp.

Pe același principiu, în noiembrie 2019, Guvernul Orban s-a grăbit să plătească în avans aproape un miliard de dolari pentru cumpărarea de rachete Patriot, care au început să vină în septembrie 2020 și care vor deveni funcționale abia în cursul acestui an.

”Ministerul Apărării Naționale a înaintat în data de 5.06.2020 Departamentului Apărării al SUA cererea pentru acceptarea cumpărării a unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă, incluzând, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, muniția, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML. În 16.10.2020, Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul SUA privind posibila vânzare a sistemului și echipamentului complementar, costul estimat fiind de 300 milioane de dolari, fără TVA”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ de aprobare a achiziției rachetelor antinavă.

Ne pregătim de război?

Luând în considerare situația regională de securitate din zona Mării Negre și misiunile specifice ale Forțelor Navale Române, pentru Armata României este esențial ca achiziția SIML (Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă) să se desfășoare în cel mai scurt timp posibil pentru realizarea și operaționalizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, susține Guvernul.

”România va utiliza capabilitatea de luptă împotriva navelor de suprafață pentru a-și întări apărarea proprie și pentru descurajarea amenințărilor regionale. Achiziția va crește capabilitățile de apărare și descurajare ale Armatei Române pentru a se proteja împotriva acțiunilor ostile/agresiunilor și va proteja teritoriul național și aliații NATO care și-au intensificat activitățile de instruire și operații pe teritoriul românesc și în regiunea extinsă a Mării Negre”, se precizează în motivarea proiectului de act normativ.

Prețurile cresc în timpul derulării contractului

Guvernul semnalează faptul că este nevoie de modificare a legislației în domeniu, având în vedere faptul că prețurile și tarifele americane cresc, astfel că nu este posibilă stabilirea unei valori finale.

”Ca urmare a derulării de achiziții de la Guvernul SUA, potrivit reglementărilor legislației americane, s-a constatat că, periodic, autoritățile guvernamentale americane pot emite facturi de regularizare a valorii bunurilor importate de România, ori de câte ori acestea acceptă ca eligibilă o cheltuială realizată de furnizorii implicați, stabilirea valorii finale a bunurilor fiind realizată într-o perioadă care de obicei nu depășește 3 ani”, se mai arată în proiectul de lege.

Sursa: Național