Bitcoin a trecut de 20000 de dolari - Urmează o nouă creștere?

Bitcoin a atins în premieră nivelul de 20.000 de dolari în această săptămână. Marchează o creștere de 222? la începutul anului, una care a cunoscut însă suișurile și coborâșurile specifice - acea volatilitate specifică criptomonedelor.

Bitcoin a trecut de 20000 de dolari - Urmează o nouă creștere?

Creșterea puternică a Bitcoin a fost însoțită de un flux masiv de monede către America de Nord din Asia de Est, alimentat de "foamea" de bitcoin din SUA. Momentul a coincis cu scăderea prețului aurului spot în ultimele luni.

Creșterea a apărut după ce numele câtorva investitori proeminenți au apărut cu plasamente în astfel de active.

Politicile monetare extrem de laxe, care au dus dobânzile jos și chiar în teritoriu negativ au generat un curent de diversificare a portofoliului și printre investitorii tradiționali, care au căutat alte active, inclusiv bitcoin. 

De asemenea deciziile unor bănci centrale de a experimenta monedele digitale au fost luate ca un aviz pentru un astfel de sistem, deși diferă fundamental ca structură.

O altă explicație ar fi cantitatea limitată de monedă nouă disponibilă. Arhitectura bitcoin a fost creată ca prin codul sursă să existe o limită de 21 de milioane de monede în total și ar mai fi extrem de puține de minat. Însă protocolul poate fi schimbat pentru a adăuga noi blockchain-uri care să genereze ofertă suplimentară de monedă.  

După atingerea pragului de 20.000 de dolari deja în cercurile exaltate se vorbește de noua rezistență de la 30.000. Însă nu trebuie uitat istoricul dificil al parcursulu acestei monede - prăbușirile din 2013 și de la final de 2017.

Poate fi un nou episod de ridicare a prețului urmată de căderea abruptă, odată ce jucătorii puternici își marchează profitul. Iar astfel de acțiuni pe o piață nereglementată cum este cea a criptomonedelor este destul de facilă.

Deși există argumentul că bitcoin este acum un activ mult mai matur, tocmai prin faptul că face parte din portofoliile unor investitori puternici, riscurile există.   

"Nu investiți niciodată bani pe care nu vă puteți permite să îi pierdeți", a spus scriitoarea financiară și economică Frances Coppola.

"Bitcoin este un activ speculativ și are un istoric de accidente bruște. Nu merită să-ți riști casa sau economiile de o viață pentru asta. Și împrumutul pentru a investi în bitcoin sau alte criptomonede este o idee proastă, cu excepția cazului în care sunteți comerciant profesionist", a adăugat ea.