Beneficiile și contraindicațiile mustului

Beneficiile și contraindicațiile mustului

Ţine departe cancerul

Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi.

Protejează neuronii

Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează,parţial,evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie,capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.

Accelerează tranzitul intestinal

Acidul tartric provenit din struguri are capacitatea de-a regla digestia. Prin urmare,câteva pahare de must pot să combată,în mod eficace,constipaţia cronică.

Ocroteşte ochii

Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală)

Fortifica sistemul imunitar – mustul este bogat in antioxidanti si minerale de pret, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare

Scade colesterolul “rau” – studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca mustul are abilitatea de a reduce colesterolul “rau” din sange, prevenind ingrosarea peretilor arterelor.

Benefic pentru sanatatea cardiaca – consumul de must stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali. Astfel, problemele cardiace sunt prevenite cu succes.

Energizeaza corpul – mustul poate sa inlocuiasca cu succes cafeaua sau ceaiul negru intrucat ofera o doza zdravana de energie. Continutul ridicat de fier dar si flavonoizii din must fac din acesta un remediu excelent pentru epuizare sau oboseala cronica. Mai mult decat atat, persoanele aflate in convalescenta pot consuma must pentru a-si recapata mai rapid puterile.

Contraindicatii

• Mustul nu trebuie consumat in caz de diaree

• Mustul nu trebuie consumat in cantitati mari inainte de a te urca la volanul masinii, sustinerea unei prezentari, activitati intelectuale solicitante, intrucat va afecta posibil capacitatea de concentrare si atentie

• Diabeticii trebuie sa consume must cu masura, intrucat acesta contine cantitati mari de zahar

• Va fi consumat in cantitati mici si cu pprecautie in cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil colita ulcerativa, reflux gastric


Cura „uşoară“, de 10 zile, pentru a descoperi beneficiile mustului:

-Bea un pahar de must cu o jumătate de oră înainte de a lua un mic dejun pe bază de fulgi de grâu.
-La prânz, serveşte legume preparate la vapori şi deserturi pe bază de fructe (mere la cuptor,spre exemplu).
-O dată pe zi consumă un ciorchine de struguri albi (Ceasla, de exemplu) şi un amestec de prune şi caise uscate.