BCE: Economia din Zona Euro nu-şi va reveni înainte de 2021

Economia Zonei Euro, afectată de coronavirus, este posibil să nu-şi revină până anul viitor la nivelurile de dinainte de epidemie, a declarat economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, în interviul acordat ziarului El Pais, subliniind că BCE este gata să-şi adapteze instrumentele politicii sale, dacă va fi nevoie.

BCE: Economia din Zona Euro nu-şi va reveni înainte de 2021

„Din perspectiva de astăzi, pare în orice caz improbabil ca activitatea economică să-şi revină la nivelurile de dinaintea crizei, înainte de anul 2021, dacă nu mai târziu”, a spus economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane.

El a mai menționat că BCE monitorizează în permanență situația și este gata să-și adapteze toate instrumentele, dacă va fi necesar, adăugând că programul de cumpărare de obligaţiuni poate fi adaptat pentru combaterea pandemiei (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP).

Răspunzând precizării ziaristului că este de aşteptat ca BCE să majoreze PEPP, care a fost înfiinţat în martie, la valoarea de 750 de miliarde de euro, în ședința din iunie, Lane a declarat: „Evaluăm constant dacă facem suficient și dacă există riscul de instabilitate. Mai avem încă trei săptămâni până la ședința din iunie și suntem în proces de analizare a situației. Dacă vedem că situaţia financiară este foarte strânsă sau că presiunea asupra achiziţiilor de obligațiuni pentru fiecare caz în parte nu reflectă indicatorii economici de bază, putem ajusta dimensiunea sau durata achizițiilor noastre, pe care le putem face într-un mod flexibil în ceea ce priveşte timpul și segmentele de achiziţie”.