Băncile vor fi obligate să pună conturile clienţilor la dispoziţia ANAF - Datele cerute de autorități în baza Legii Antitero

Fiscul din România va derula din 11 ianuarie un program de monitorizare a tuturor conturilor bancare și virtuale ale persoanelor fizice. Motivul oficial? Noile regulamente europene împotriva finanțării terorismului.

Băncile vor fi obligate să pună conturile clienţilor la dispoziţia ANAF - Datele cerute de autorități în baza Legii Antitero

ANAF va opera, din data de 11 ianuarie, „registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare“, iar toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni.

Băncile, obligate să pună conturile clienţilor la dispoziţia ANAF

Băncile și alte entități vor fi obligate să dezvăluie Fiscului câţi bani ai! Ele vor fi nevoite ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților. De supravegherea directă a tranzacțiilor se va ocupa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Se pune în aplicarea OUG 111/2020

Ce se întâmplă acum nu înseamnă decât aplicarea OUG 111/2020, din data de 1 iulie 2020. Ea ar alinia legislația românească la cea europeană anti-terorism. Actul introduceun aspect important, în premieră, definiția românească a unei monede virtuale.

Se monitorizează monedele virtuale

“Monedă virtuală înseamnă o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic“, se specifică în lege.

Iată informaţiile la care va avea acces ANAF!

  • datele de identificare ale contului și ale clientului titular;
  • datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;
  • datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
  • datele de identificare ale concesionarului casetei de valori

Sursa: Național