Astăzi este sărbătorită Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene - Care este cea mai scumpă armă a Armatei

Astăzi este sărbătorită Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene.

Astăzi este sărbătorită Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene - Care este cea mai scumpă armă a Armatei

Apărarea spaţiului aerian al României a devenit vitală, iar ţara noastră cheltuie cel mai mult pe sistemele de apărare antiaeriană.

În urmă cu două zile a avut loc ceremonia de recepţionare a primului sistem Patriot, la Capu Midia, din cele şapte contractate cu 4 miliarde de euro.

România vrea să cumpere şi 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estimează un cost de 2,7 miliarde de euro, dar şi 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată – rază foarte scurtă de acţiune MANPAD, la un cost estimat de 307 milioane de euro fără TVA.

Şi achiziţiile nu se opresc aici. Orice platformă de luptă (avion sau navă) are şi sisteme de rachete antiaeriene. Astfel de sisteme vor fi şi în dotarea celor patru corvete noi, dar şi pe cele două fregate pe care armata vrea să le modernizeze.

În urmă cu 104 ani, pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata a 3 a română, în data de 19 septembrie 1916, bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene, calibru 75 mm Deport, a respins un atac aerian şi a doborât un avion inamic.

Ca urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost adoptată, în perioada interbelică, ca zi a artileriei antiaeriene.