Amnesty International: Autoritățile din Rusia vor să-l ucidă lent pe Navalnîi, torturându-l și privându-l de somn

Opozantul rus Aleksei Navalnii este incarcerat in conditii ce constituie tortura si care ar putea sa il ucida incet, a declarat miercuri organizatia neguvernamentala internationala pentru drepturile omului Amnesty International, transmite Reuters.

Amnesty International: Autoritățile din Rusia vor să-l ucidă lent pe Navalnîi, torturându-l și privându-l de somn

Amnesty International a declarat ca Navalnii, care anul trecut a fost otravit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privarii de somn si nu are acces in inchisoare la un doctor in care poate avea incredere.

"Rusia, autoritatile ruse, l-ar putea pune intr-o situatie de moarte lenta si ar putea incerca sa ascunda ceea ce i se intampla", a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, inaintea publicarii raportului anual al organizatiei. "In mod clar, autoritatile ruse ii incalca drepturile. Trebuie sa facem mai mult", a sustinut Callamard. "Au incercat deja sa il omoare, acum l-au arestat si ii impun conditii de inchisoare ce constitue tortura".

Kremlinul refuza sa comenteze acuzatiile

Navalnii a intrat intr-o greva a foamei saptamana trecuta in incercarea de a forta inchisoarea in care se afla sa ii ofere ingrijiri medicale adecvate pentru durerile acute la spate si picioare.

Kremlinul a refuzat sa comenteze referitor la starea sanatatii sale, afirmand ca aceasta este o chestiune ce tine de serviciul penitenciar federal. Saptamana trecuta, serviciul penitenciar a anuntat ca opozantul in varsta de 44 de ani primeste tot tratamentul necesar.

In februarie, Aleksei Navalnii a fost inchis pentru o perioada de doi ani si jumatate pentru nerespectarea conditiilor de eliberare conditionata, calificate de opozant ca fiind motivate politic. Autoritatile ruse, care au pus indoiala otravirea lui Navalnii, il prezinta pe opozant drept o persoana care cauta sa provoace scandaluri ce vizeaza destabilizarea Rusiei si care este sustinut de Occident.

Politicianul rus Alexei Navalnii a fost Navalnii a fost arestat pe 17 ianuarie, la aterizarea pe Aeroportul din Moscova si acuzat ca nu a respectat conditiile eliberarii conditionate. Autoritățile din Moscova i-au adaugat intre timp la capetele de acuzare "instigarea la proteste" si l-au condamnat marti, 2 februarie, la 3,5 ani de inchisoare cu executare.

In sala de judecata a reusit sa-i adreseze sotiei Iulia doar cuvintele "Nu fi trista, totul va fi bine!", potrivit unui film postat pe canalul de Telegram Moscowach.