Acuzațiile unui comisar: Politicienii nu sunt interesaţi de o Poliţie bine echipată şi instruită

Cazul crimelor de la Oneşti redeschde discuţia despre dotarea Poliţiei Române şi despre modul în care oamenii legii sunt antrenaţi să facă faţă unor astfel de cazuri.

Acuzațiile unui comisar: Politicienii nu sunt interesaţi de o Poliţie bine echipată şi instruită

Comisarul Zelca Vasile este liderul de sindicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Constanţa. Acesta a scris pe contul său de Facebook o serie întreagă de explicaţii referitoare la modul în care Poliţia este dotată şi antrenată.

Totodată, comisarul vorbeşte şi despre influenţa politicului şi interesele politicienilor în a avea o Poliţie „sac de box” a societăţii. Postarea liderului de sindicat pleacă de la evenimentul petrecut în urmă cu două zile la Oneşti, unde un bărbat a luat ostateci doi muncitori şi după câteva ore i-a omorât.

Politia Română este sacul de box în care s-a lovit, se loveste și se va lovi, atât timp cât lucrurile nu se vor limpezi de către legiuitor. Iar aceasta limpezire nu se va întâmpla niciodată, pentru ca politicului ii convine de minune aceasta situație: sa aibe populația o tinta falsa pe care sa-si verse furiile acumulate în timp, sa se abata atenția de la agenda publica a politicienilor sau sa se schimbe agenda publica.

Cine este de vina pentru lipsa unei proceduri clare de acțiune în astfel de situații?
Cine este de vina pentru faptul ca SAS nu are în componenta o functie sau chiar doua de lunetist?
Exista în dotarea SAS arma semiautomata cu luneta?
Se fac ședințe de pregătire pentru gestionarea unor astfel de situații?
Se organizează trageri cu politistii SAS pentru astfel de situații?
Știați ca de ani buni, politistii nu mai executa trageri decât la tinta obișnuită?
Unde sunt tragerile specifice? Tinta tip "infractor și ostatic", " anvelopa", tragerea din mers, tragerea în serii de 1, 2 și apoi 3 cartușe? Și cate or mai fi?
De ce nu avem asa ceva?
Va spun eu de ce:
PENTRU CA POLITICIENII DORESC "ECONOMII" LA BUGET.
PENTRU CA POLITICIENII NU AU FOST, NU SUNT SI NU VOR FI INTERESATI NICIODATA DE O POLITIE BINE PLATITA, ECHIPATA, INSTRUITA SI PROTEJATA.
PENTRU CA POLITICIENII NU VOR ASIGURA NICIODATA UN SUPORT LEGISLATIV CURAT SI CLAR PENTRU MODUL DE ACTIUNE IN ASEMENEA SITUATII.
PENTRU CA POLITICIENILOR LE VINE MANUSA O ASTFEL DE TRAGEDIE CARE SCHIMBA AGENDA PUBLICA SI, IN TIMP CE SE VÂNEAZĂ VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ, EI ISI VAD MAI DEPARTE DE INTERESELE LOR MESCHINE.
VA GARANTEZ CA INDIFERENT DE DEZNODAMÂNT, POLITIA AR FI FOST ACEEASI VICTIMA. DACA POLITISTII L-AR FI ELIMINAT PE UCIGAS, S-AR FI VORBIT ACUM DE ABUZ DE PUTERE, DE "LEJERITATEA" UZULUI DE ARMA, DE LIPSA DE TACT SI ACTIUNE A POLITIEI CARE S-A GRABIT, SA UCIDA UN OM "NU CHIAR ATAT DE VINOVAT" ÎNCÂT SĂ MERITE ÎMPUȘCAREA.
Sunt convins ca în următoarele zile vom vedea căderile de capete mult dorite de "popor". Problema este ca aceste căderi de capete nu vor rezolva problema care a generat aceasta tragedie: lipsa echipamentelor, lipsa lunetistului, lipsa legislației, lipsa procedurilor clare de acțiune. Și, data viitoare, politicienii vor tipa din nou și vor arata către politisti timp în care populația, victima a manipulării, va cere un nou cap al lui "Moțoc" iar istoria se ca repeta probabil cu alți morți nevinovați.
În fine, noi politistii, indiferent de parerea "specialistilor" vom încerca să ne facem treaba asa cum putem cu actuala echipare, dotare, legislație și nu în ultimul rand presiune asupra noastră. Am acceptat că de la începutul și pana la sfarsitul carierei vom fi supuși oprobiului public în astfel de situații. Asa cum și acum vom suporta criticile, acuzațiile, înjurăturile, blamările......
Facem un exercițiu de memorie?
Eu nu am văzut ca politia franceza sa fie mazilita în urma evenimentelor cu luări de ostatici din ultimul timp.
În Spania nu am văzut mazilirea în urma atentatelor teroriste din ultimii ani.
În SUA nu am văzut mazilirea în urma asasinarilor colective din ultimii ani din scoli, centre comerciale, Las Vegas.
Acolo se iese în conferinta de presa imediat si se explica situația. Bineînțeles că se fac verificări de către specialiști, se trag concluziile și dacă se identifica greșeli colective, individuale, vicii de procedura, etc., acestea se corectează pentru ca pe viitor, sa nu se mai confrunte cu asa ceva, sau măcar sa se diminueze nivelul tragediei.
La noi nu se va întâmpla asa ceva niciodată în viitorul apropiat sau mediu. Pentru ca impotenta politicului, interesul acestuia pentru haos, primează în fata educației civice și a interesului binelui general.”