A murit realizatorul radio-TV și criticul muzical Luminița Constantinescu

Criticul muzical Luminiţa Constantinescu, realizator de emisiuni de televiziune şi radio, a murit miercuri, în spital. 'Era internată în spital din 30 decembrie şi a decedat în această dimineaţă.

A murit realizatorul radio-TV și criticul muzical Luminița Constantinescu

'Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună. Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă, din anul 1967 când ne-am cunoscut la admitere la Conservator şi până acum în ultima clipă. A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul, vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine, ea la secţia de operă, eu la secţia de muzică corală.'

'Apoi a trecut în televiziune şi acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacţia muzicală, cu imaginaţie, cu o voinţă extraordinară şi cu dragoste de muzică, şi cu foarte multă pasiune. Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul. Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără. Aşa că lumina ei s-a stins', a declarat Mihaela Doboş, directorul fondator Radio România Muzical.

Liliana Staicu, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a precizat, la rândul său, că numele Luminiţei Constantinescu a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmuită pentru muzica de operă.

'Numele Luminiţei Constantinescu - una dintre cele mai cunoscute şi apreciate realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune - a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmurită pentru muzica de operă. În emisiunile realizate de-a lungul anilor la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, dar şi în concertele-spectacol pe care le-a conceput şi prezentat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, Luminiţa Constantinescu a dăruit ascultătorilor şi publicului meloman momente de neuitat. Fie că erau tineri la începutul carierei sau artişti consacraţi, cu respectate cariere în ţară şi străinătate, vocile operei româneşti şi-au aflat în ea un susţinător fervent, iar mulţi dintre ei îi datorează Luminiţei Constantinescu ascensiunea şi lumea liricii', a punctat Liliana Staicu.

De-a lungul carierei, Luminița Constantinescu a organizat concerte cu public, a realizat filme artistice TV, cicluri radiofonice (“Biografii muzicale”, “Zig-Zag muzical”, “Al treilea gong”, “Seară de operă”), portrete TV (Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess).
De mare succes s-au bucurat ciclurile de emisiuni “Vă place opera?” și “Quo vadis opera?”

A fost producător al emisiunilor “Placido Domingo în România”, “Cele trei soprane”, “Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti”.

A realizat, de asemenea, filmele de operă “Cenușăreasa”, de G. Rossini și “Paiațe”, de R. Leoncavallo.

A întreprins turnee artistice ca redactor și critic muzical în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Anglia.