A murit Ion Șerban, fostul șef al Federației Române de Box

Ion Șerban, fost președinte al FR de Box și om de care se leagă succesele pugiliștilor români din anii '90, a murit ieri, la vârsta de 71 de ani. Fostul om de afaceri va fi înmormântat azi, la Cimitirul Central din Constanța.

A murit Ion Șerban, fostul șef al Federației Române de Box

Pasionat de box din copilărie, Ion Șerban a urmărit performanțele campionilor români încă de când era șef al Miliței Economice, în Constanța, înainte de 1989. 

"Îi știau de frică toți băieții șmecheri din Constanța. N-avea nevoie de însoțitori"

"Era un om curajos, era genul de milițian care intra singur în casele interlopilor din acele vremuri. N-avea nevoie de însoțitori, îi știau de frică toți băieții șmecheri din Constanța. Era unul dintre cei mai temuți milițieni din Constanța.

După Revoluție a făcut foarte mulți bani din afaceri cu fier vechi, apoi a fondat firma de televizoare Freedom Star, cu celebra reclamă în care apărea Feri Vaștag. Și-a făcut intrări în lumea boxului în acea perioadă și a devenit prieten cu mulți oameni importanți din boxul european și chiar cel mondial.

Avea tact, știa să vorbească, știa să zâmbească, putea să țină o ședință și să-i țină pe toți cu ochii mari și urechile ciulite. În ultimii ani, a mai avut doar o fermă de vaci", spune, pentru Digi Sport, unul dintre oamenii importanți ai sportului constănțean. 

Șef al FR de Box în două momente importante ale nobilei arte: CM din Berlin și CM din Houston

Caracterizat drept un om cu suflet de mare de persoanele din sport care l-au cunoscut, Ion Șerban a ocupat funcția de președinte al Federației Române de Box în perioada 1993-2000 și a fost șef al secției nobilei arte din cadrul clubului Farul Constanța între 1992 și 1996. Un mare admirator al lui Francisc Vaștag și Leonard Doroftei, Ion Șerban a devenit, în timp, foarte apropiat de cei doi mari campioni ai sportului cu mănuși. 

În perioada în care Șerban a condus forul de specialitate, România dădea greutate boxului internațional. 

Leonard Doroftei devenea în 1995, în Berlin, campion mondial al categoriei 60 de kilograme, în timp ce Francisc Vaștag cucerea aurul la categoria 71 de kilograme. Medaliile obținute de cei doi au fost singurele titluri mondiale luate de delegația României la competiția din Germania. La finele ediției din Germania, din urmă cu 25 de ani, jurnalistul Mihai Vișoiu lansa scandarea devenită celebră în lumea sportului: „Nașu’ și cu finu’ au speriat Berlinul”! 

"Era un tip foarte generos. Știa când să fie diplomat cu noi, dar știa și când să fie dur"

Un tip calm, Ion Șerban avea calități de lider. Se enerva rar, dar și atunci 'lovea' doar cu mănușa învelită în catifea. 

"Știa când să fie diplomat cu noi, dar știa și când să fie dur. Așa s-au obținut rezultatele din acele vremuri. Mergea cu noi peste tot la competițiile din acea perioadă și de multe ori, cu câte o vorbă și un zâmbet cald, știa să ne ridice moralul chiar dacă întâlneam adversari mai bine cotați.

Premii? Era un tip foarte generos, avea mereu mulți bani și aprecia performanța, adusese lângă el, prin relațiile pe care le avea în toată România, nenumărați oameni de afaceri care nu știau prea multe despre sportul nostru, dar deveneau curioși și, încet-încet, învățau toate tainele nobilei arte. Asta înseamnă să fii un manager bun, iar domnul Șerban avea această capacitate de a aduce oameni care voiau binele boxului", povestește, pentru Digi Sport, un fost pugilist din lotul național. 

Tot sub conducerea lui Ion Șerban, boxul românesc reușea o performanță uriașă la CM din Houston, în 1999, când lotul condus de fostul om de afaceri cucerea șapte medalii, două de aur, un argint și patru de bronz.