10 milioane de dolari pentru o culegere de piese de William Shakespeare

Un exemplar al primului volum de piese ale dramaturgului englez William Shakespeare a fost vândut miercuri pentru 9,97 de milioane de dolari la licitaţie în New York, un record pentru o operă literară, anunţă AFP.

10 milioane de dolari pentru o culegere de piese de William Shakespeare

Preţul plătit pentru lucrare, care include comision şi taxe, a depăşit cu mult estimarea propusă de casa Christie's, care a organizat vânzarea, adică între 4 şi 6 milioane de dolari.

Culegerea, imprimată în 1623 şi care reuneşte 36 de piese ale lui Shakespeare, este considerată drept cea mai mare operă literară în limba engleză. 

Publicată după moartea lui William Shakespeare (1564-1616), cartea este rezultatul eforturilor a doi prieteni autori, John Heminge şi Henry Condell. Conţine piese semnificative care ar fi fost pierdute fără această publicare, în special "Macbeth" şi "A douăsprezecea noapte". 

Exemplarul vândut miercuri, parte din şase deţinute astăzi de colecţionari privaţi, a stabilit un nou record pentru o lucrare literară. 

Mai multe cărţi au depăşit acest record, în special "Codex Leicester" de Leonardo Da Vinci, care a fost cumpărat pentru 30,8 milioane de dolari de Bill Gates în 1994, un record.